CWO

Leren Zeilen: CWO

De CWO jeugdzeilopleiding vormt het grootste onderdeel van het jeugdprogramma.  Het cwo is een landelijke organisatie die de kwaliteit en het niveau van het lesgeven vaststelt en controleert.Toch geeft het CWO programma voldoende ruimte voor elke vereniging of zeilschool om een eigen stijl te ontwikkelen. Wij vinden het erg belangrijk dat de kinderen het zeilen leuk vinden.

De CWO 1 groep is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar zonder zeilervaring. Na negen lessen kun je zelfstandig zeilen met niet te veel wind en met hulp bij vertrek en aankomst. Let op: de CWO 1 groep gaat in de ochtend zeilen vanuit WSV Hellevoetsluis, de middelste vereniging. De CWO1 groep heeft voorrang bij het huren van de optimisten.

De CWO 2 groep is het vervolg op CWO 1 waarbij de zeiltechnieken verder worden uitgebreid. Deze opleiding duurt meestal twee seizoenen. Na het behalen van het CWO 2 diploma kan zelfstandig worden gezeild, ook bij meer wind en zonder hulp bij vertrek en aankomst. De CWO 2 groep zal starten vanuit WV Hellevoetsluis en WSV Haringvliet en, afhankelijk van het aantal deelnemers, in de ochtend en/of middag zeilen.

De CWO 3 groep is voor de gevorderde zeil(st)ers die de fijne kneepjes van het Optimistzeilen willen leren. Hierbij wordt ook gevaren bij windkracht 4 tot 5 op het Haringvliet en komen wedstrijdelementen duidelijk naar voren. De CWO 3 groep start vanuit WSV Haringvliet in de middag.

De Zwaardbootgroep is bedoeld voor de jeugd die in het bezit is van CWO 2 of 3 en in groepsverband wil blijven zeilen. In deze groep kun je met je eigen (tweemans)boot meevaren of met een vriendje of vriendinnetje meevaren. Ook voor deze groep zijn enekel bootjes te huur van de verenigingen.
Deze groep staat open voor de Laser, Splash en RS Feva waarbij de zeilvoering afgestemd op de weersomstandigheden dient te worden. Andere boottypen kunnen in overleg ook worden toegelaten. Deze jeugdbootgroep start in de middag vanuit WSV Haringvliet.

Instructeurs. In 2015 geleden zijn we begonnen met het opleiden van onze eigen instructeurs. Aan deze opleiding kun je meedoen als je 15 jaar oud bent. Deze instructeurs in opleiding geven in de ochtend les onder toeziend oog van een ervaren instructeur. Daarnaast varen zij 's middags vaak nog mee in de Zwaardbootgroep.

Materieel


De drie verenigingen beschikken samen over een indrukwekkende hoeveelheid materieel.
Voor de instructeurs en begeleiders zijn dat:

6 snelle rubberboten, ook wel ribs genoemd, met motorvermogens variërend van 15 tot 60 PK. Voor deze boten is een vaarbewijs verplicht.
2 rubberboten met 6 PK, niet vaarbewijs plichtig.
De kinderen kunnen voor een seizoen de volgende boten huren, waarbij de CWO1 groep voorrang heeft bij het huren van de optimisten:

6 optimisten (80,- euro per seizoen)
3 RS-Feva's (105,- euro per persoon per seizoen)
2 Splashes (105,- euro per seizoen)
1 Laser (105,- euro per seizoen)
Door de samenwerking tussen WSV Helius, WV Hellevoetsluis en WSV Haringvliet worden de CWO groepen verdeeld over de beschikbare boothellingen. Dit voorkomt opstoppingen bij het te water laten en terugkomen van de deelnemers.

Belangrijk!

De zwembadtraining is voor cursisten van CWO I verplicht, voor de cursisten van CWO II en III  wordt de deelname zeer op prijs gesteld. Altijd leuk om mee te doen.

De keuring van de bootjes is voor alle CWO I cursisten met een eigen bootje verplicht, hierbij dienen de ouders aanwezig te zijn. Na de keuring is er nog voldoende gelegenheid om de bootjes indien nodig in orde te maken. Zorg dat de eigen boot op orde is. Als een boot niet op orde, of niet gekeurd is dan kan deze niet voor de lessen worden gebruikt.

Voor de begeleiders, die voor de instructeurs de ribs bedienen, is een aparte trainingsdag ingesteld. Deelname is verplicht. In overleg kan op een andere dag deze training worden ingehaald. Ook de ervaren begeleiders moeten die dag aanwezig zijn, enerzijds om de nieuwe begeleiders te trainen, anderzijds om het eigen niveau op peil te houden en nieuwe ideeën uit te proberen. Vaarbewijs is een must en marifoonbedieningscertificaat is een pré.

Kosten
Aan de deelname aan de CWO opleiding zijn kosten verbonden. Hierin is de zwembadles en lunch inbegrepen. Aanmelden kan via de website van de vereniging. Het inschrijfgeld dient voor aanvang van de cursus overgemaakt te worden. Maak je gebruik van de Optimisten van WSV Helius of de RS Feva's komt daar nog de huur voor een boot bij.

 

Hulp van de ouders

Ouders die hun kinderen hebben opgegeven als jeugdlid zijn van harte welkom om een bijdrage te leveren voor het organiseren van alle activiteiten. Voor de volgende werkzaamheden zoeken wij nog vrijwilligers:
Begeleiders en instructeurs tijdens de zeilopleidingen (vaarbewijs is een pré! Deelname aan de rib trainingsdag is verplicht).
Frietbakkers in kantine van watersportvereniging Hellevoetsluis voor de lunch tijdens de CWO opleiding
Begeleiders tijdens de zwembadles
Hulp bij lesvoorbereiding (rubberboten te water e.d.)

Begeleid zeilen

Na de zomervakantie is de jeugd in de gelegenheid om in augustus en september 4 zondagmiddagen gezellig met elkaar te gaan zeilen onder begeleiding. De deelname aan deze activiteit is voor de jeugdleden gratis.

Wat gaan we doen? We zeilen dan met zoveel mogelijk bootjes (optimisten en andere types) onder begeleiding van de rubberboten. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers en de omstandigheden gaan we de volgende activiteiten organiseren:

  • zeilen met optimist en jeugdboot
  • Wedstrijdzeilen
  • Barbecue

Zeilen in de RS Feva XL

WSV-Haringvliet heeft als onderdeel van het jeugdzeilbeleid van de vereniging  – samen met WV Hellevoetsluis – 4 RS Feva’s. De RS Feva XL is een in Engeland ontworpen en geproduceerde 2 mans jeugdzwaardboot van bijna 4 meter lang, voorzien van grootzeil, fok en gennaker.  De romp is gemaakt van polyethyleen en is daarom sterk, duurzaam en kan tegen ’n stootje. De Feva is een uitstekende boot voor (jeugd) zeilers komend uit de Optimist of Splash  maar die ook eens met z’n tweeën willen varen. Teamwork daar gaat  het in deze boot om. De Feva is een snelle en spectaculaire boot. Zeker wanneer de gennaker wordt gehesen, is het varen in deze boot een ware belevenis. Naast dat alles is de boot modern ingericht, makkelijk te zeilen maar ook – mocht ie omslaan – met weinig inspanning weer rechtop te zetten.  De Feva is inmiddels een door het KNWV erkende eenheidsklasse en zal ook worden toegelaten bij een aantal regionale Combi jeugdzeilwedstrijden. En als je echt ambities hebt, vaar je gewoon een echt Europees kampioenschap in Italië!

Hoe kun je er mee  gaan varen?
Voor het gebruik van Feva is het vereist dat er door de ouders een zogenaamd gebruikscertificaat wordt gekocht. Daarvoor moet je wel lid en/of jeugdlid van de vereniging zijn. Dit certificaat kost € 100,- per seizoen en geeft recht op gebruik van de boot op het Haringvliet (voor maximaal twee opeenvolgende seizoenen). Je kunt de RS Feva ook gebruiken tijdens het jeugdbootzeilen. Het is mogelijk dat de vereniging(en) de boten reserveren ten behoeve evenementen. Dit heeft dan voorrang op individuele ‘boekingen’. Uiteraard zal dit tevoren bekend worden gemaakt.

Het (verplichte) gebruikscertificaat plus het gebruiksreglement is op te vragen bij Mark: mark.willemse@wsv-haringvliet.nl

Inschrijven?

Download het inschrijfformulier. Meer weten? Stuur dan een mail naar Gerard Jonker jeugd@wvhellevoetsluis.nl

Contact gegevens

Het jeugdzeilen Hellevoetsluis wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers uit de volgende watersportverenigingen:

WSV Haringvliet: www.wsvharingvliet.nl
mark.willemse@wsv-haringvliet.nl

WV Hellevoetsluis: www.wvhellevoetsluis.nl
jeugd@wvhellevoetsluis.nl

WSV Helius: www.wsvhelius.nl
m.vlaming.mv@gmail.com